Gedragscode


Omgangsregels en Gedragscode VVG’25

Bij VVG’25 willen wij een (sociaal) veilige en sportieve omgeving aanbieden waarin jong en oud, actief of passief deel kunnen nemen aan de voetbalsport of andere activiteiten binnen de vereniging.

Wij geven mensen gelegenheid tot sporten, ontmoeten en participeren in onze vereniging. Plezier beleven en je thuis voelen staat bij ons voorop.

Het is voor ons vanzelfsprekend dat alle leden een bijdrage leveren aan onze vereniging. Iedereen draagt bij want als vrijwilligersvereniging is VVG ’25 van ons samen!

Om dit met elkaar te bereiken zijn de omgangsregels binnen VVG’25 gebaseerd op vijf kernwaarden:

PLEZIER – RESPECT – EERLIJKHEID – BETROKKENHEID – SPORTIVITEIT

Wij verwachten van al onze leden dat zij hier aan bijdragen zodat we trots mogen zijn op onze mooie club.

Bij de jeugd worden deze kernwaarden verder toegepast in de kanjerafspraken:

  • We helpen elkaar
  • We vertrouwen elkaar
  • We lachen elkaar niet uit
  • Niemand speelt de baas
  • Niemand doet zielig

We hebben respect voor onszelf en anderen

Zie www.sportkanjers.nl

Gedragsregels

Omgangsregels kunnen gezien worden als algemene uitgangspunten voor gedrag. In de sport is de relatie tussen de trainer en de sporter erg belangrijk. Daarom heeft de georganiseerde sport gedragsregels vastgesteld. De gedragsregels geven aan waar de grenzen liggen in het contact.

De gedragsregels vormen – aangevuld met de omgangsregels – een richtlijn voor de omgang tussen sporters en begeleiders binnen VVG’25.

Deze gedragsregels zijn anders dan omgangsregels afdwingbaar. Als een of meerdere gedragsregels overtreden wordt dan kan een tuchtprocedure met tuchtrechtelijke sancties volgen vanuit de sportbond. Lees de gedragscodes goed door.

  • Er is bij VVG’25 alleen ruimte voor fair play!
  • Bij VVG’25 is seksuele intimidatie ontoelaatbaar!
  • Er is bij VVG’25 ruimte voor diversiteit!
  • VVG’25 vraagt aan al haar vrijwilligers een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
  • VVG’25 heeft een vertrouwenspersoon!

Voetbal is een competitiesport en kent daarmee winnaars en verliezers. Maar aan het begin van elke wedstrijd is het bij ons altijd 0-0. Je mag bij VVG’25 hard strijden voor de winst, er echt voor gaan! We hebben alleen maar ruimte voor fair play, dus onze winst is eerlijk en respectvol en daarmee een sportieve prestatie waar we trots op mogen zijn.

Grensoverschrijdend gedrag kan overal ontstaan maar is bij VVG’25 niet toegestaan. Onder seksuele intimidatie wordt verstaan: enige vorm van ongewenst verbaal, non-verbaal of fysiek gedrag met een seksuele connotatie (duiding) dat als doel of gevolg heeft dat de waardigheid van de persoon wordt aangetast, in het bijzonder wanneer een bedreigende, vijandige, beledigende, vernederende of kwetsende situatie wordt gecreëerd.

Binnen VVG’25 is ruimte voor diversiteit. Dat betekent dat we inclusief zijn, Voetbal is voor iedereen ongeacht achtergrond, seksuele geaardheid, opleiding of prestatie. Wij bieden iedereen gelijke kansen!

Alle vrijwilligers binnen VVG’25 moeten een verklaring omtrent gedrag (VOG) overleggen. Indien een vrijwilliger deze verklaring niet kan overleggen kan hij/zij niet ingezet worden als vrijwilliger bij VVG’25. Deze verklaring kan kosteloos worden opgevraagd via de vrijwilligerscommissie.

Binnen VVG’25 hebben we een vertrouwenspersoon met wie je jouw situatie kan bespreken. Binnen de KNVB zijn een groep Vertrouwenscontactpersonen het eerste aanspreekpunt voor vragen, vermoedens, meldingen en klachten rond seksuele intimidatie en grensoverschrijdend gedrag. Spelers, ouders, kaderleden, vrijwilligers en bestuursleden kunnen (anoniem) een melding doen bij deze Vertrouwenscontactpersonen. Deze meldingen kunnen variëren van verbale intimidatie en niet-functionele of ongewilde aanrakingen tot aanranding, verkrachting en seksueel misbruik. Op de site van de KNVB vind je informatie over het meldingsproces en de tuchtcommissie.

De gedragsregels die we binnen VVG’25 hanteren zijn vastgesteld binnen de georganiseerde sport en onderverdeeld in gedragscodes per categorie:

  • Gedragscode voor bestuurders
  • Gedragscode voor scheidsrechters en officials
  • Gedragscode voor trainers & coaches en begeleiders
  • Gedragscodes voor sporters

Aan het begin van elke seizoen krijgen de vrijwilligers de omgangsregels en de gedragscode toegestuurd. Tijdens de startvergaderingen worden de omgangsregels en de gedragscode besproken door de desbetreffende coördinator.

De leider bespreekt aan de start van het seizoen de omgangsregels en gedragscode voor sporters met zijn of haar team.

De voorzitter van VVG’25 heeft jaarlijks een gesprek met de vertrouwenspersoon om te horen of het beleid bij gestuurd moet worden.

Minstens twee keer per jaar staat (sociale) veiligheid op de agenda van het hoofdbestuur en jeugdbestuur.

Op deze wijze geeft VVG’25 actief inhoud aan haar omgangsregels en gedragsregels en dragen wij bij aan een (sociaal) veilig sportklimaat voor iedereen!